Maatregelen beheren
Focussen
Scenario's vergelijken in Futureproofed

Ontwikkel verschillende klimaatactieplannen - en vergelijk deze om te ontdekken welk het beste past voor jouw gemeente!

Noëmie Van den Bon avatar
Geschreven door Noëmie Van den Bon
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wanneer je bezig bent met het opstellen van een nieuw klimaatactieplan, kan het soms moeilijk zijn om de juiste doelstellingen te kiezen. Waarschijnlijk zal je willen spelen met verschillende sets aan maatregelen en doelstellingen alvorens te landen op de definitieve versie.

Futureproofed vergemakkelijkt deze discussies met jouw gemeenteraad. Je kan een plan opstellen in de tool, onderbouwd met cijfers. Dit laat het toe om kwalitatieve en relevante discussies te voeren over waar de prioriteiten liggen.

Dit artikel legt uit hoe je meerdere scenario's voor je klimaatplan kan opstellen in je Futureproofed account om te kunnen tonen aan je gemeenteraad.

STAP 1: Creëer je eerste klimaat actieplan

Als eerste stap kan je een eerste scenario maken zoals je een normaal klimaatplan zou maken in Futureproofed. Je moet een nieuw plan maken, bijvoorbeeld "Scenario A: 100% hernieuwbaar in 2030" aangevuld met alle clusters, maatregelen en acties waarop je wil focussen.

Lees dit artikel voor een stap-per-stap handleiding over hoe dat te doen.

STAP 2: Maak de plannen voor jouw nieuwe scenario's

Maak een nieuw plan voor elk scenario dat je wil toevoegen aan je account.

Voorbeeld:

• Scenario A: 100% hernieuwbaar tegen 2030 - Toegevoegd in stap 1

• Scenario B: Focus op renovatie

• Scenario C: Focus op mobiliteit

• Scenario D: 1,5°C alignment target

In elk van deze plannen, voeg je de relevante clusters toe.

STAP 3: Dupliceer je maatregelen

Om zo efficiënt mogelijk te werken, kan je alles van in je plan in Scenario A in bulk dupliceren naar je andere plannen.

• Ga naar het tabblad "Maatregelen"

• Klik op de drie bolletjes •••

• Klik op "Bulk acties"

• Selecteer al je maatregelen door het vakje links boven aan te vinken

• Klik op "Dupliceer"

• Voeg een logisch achtervoegsel toe zodat het duidelijk is wat het verschil is tussen de verschillende scenario's.

• Kies de instellingen die je verkiest voor je duplicatie proces. Bijvoorbeeld, als je het ook wilt linken aan dezelfde acties die je hebt toegevoegd in je eerste plan, Vink dan "Link gedupliceerde maatregel aan dezelfde gerelateerde acties" aan. Je kan er ook voor kiezen om het doel, de vooruitgang en/of de interne notities te kopiëren. En je kan eventueel de verantwoordelijke persoon of de periode aanpassen.
    ❗️ Vink het vakje "Link gedupliceerde maatregel aan dezelfde plannen en clusters" NIET aan. ❗️

• Klik op "Maatregelen dupliceren" ✅ (Dit kan enkele minuten duren)

STAP 4: Link de maatregelen aan je nieuwe scenario

Als volgende stap gaan we ervoor zorgen dat de maatregelen die je zojuist hebt gedupliceerd, worden gekoppeld aan de juiste clusters in de juiste scenario's.

• In Plan overzicht; Open het scenario dat je wil aanvullen. Voor dit voorbeeld gaan we verder met "Scenario B",

• Ga met de muis over een van de clusters die je hebt gemaakt voor scenario B (zoals vermeld in STAP 2) en klik op het "+" teken dat aan de rechterkant verschijnt,

• Klik op "Koppel een bestaande maatregel"

Er verschijnt een pop-up met een lijst van alle maatregelen in je account. Scroll naar beneden om de maatregelen te vinden die je zojuist hebt gedupliceerd. Deze zal je herkennen aan het achtervoegsel dat je hebt toegevoegd in STAP 3. In ons voorbeeld zien we "Scenario B" naast de titel van elke maatregel.

• Klik op het selectievakje naast elke maatregel die je wil toevoegen aan de geselecteerde cluster.

• Klik op "Wijzigingen opslaan".

• Herhaal met de andere clusters 🔁

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist je klimaatactieplan gedupliceerd in een heel nieuw scenario.

🔁 OPTIONEEL: Herhaal met andere scenario's 🔁

STAP 5: De doelstellingen van je nieuwe scenario('s) specificeren

Zodra de maatregelen zijn gedupliceerd naar het nieuwe scenario, kan je gaan spelen met de ambities en de doelstellingen van elke maatregel.

• Verhoog/verlaag de doelstellingen van maatregelen

• Voeg nieuwe maatregelen toe die niet in je eerste scenario zaten

• Verwijder maatregelen die niet relevant zijn voor dit scenario

STAP 6: De impact tussen scenario's vergelijken

Je dashboardgrafiek en alle analyse-functies tonen standaard de som van alle maatregelen in je account. Maar, wanneer je met scenario's werkt, zul je deze afzonderlijk willen bekijken.

• Klik in je dashboard bij de grafiek die de evolutie van de emissies van je gemeente weergeeft, op het dropdown-menu "Alle plannen en clusters".

• Selecteer het scenario dat je wil analyseren.

• Wissel af tussen de verschillende scenario's in je account om meer te leren over de verschillende evoluties tussen de scenario's

Hetzelfde dropdown menu is beschikbaar voor de volgende analyse-functies:

• Vooruitgang

• Mitigatiekosten

• Emissies en verbruik

• Bijkomende voordelen